Performancebewertung von feuchtegeregelten Gemüseschalen in Kühlgeräten
Astrid Klingshirn, Lilla Brugger, Marina Gienger und Lisa-Marie Dietz
In Kühlgeräten finden sich zunehmend feuchtegeregelte Systeme für die Gemüselagerung, für welche jedoch keine Bewertungsgrundlagen zur Funktionsanalyse bestehen. Anhand vergleichender Lagertests wird der Einfluss feuchtegeregelter Lagersysteme auf den Qualitätserhalt von Gemüse ermittelt. Als Leitparameter eignet sich der Frischmasseverlust; die Analyse der Farbveränderung kann als unterstützende Prüfmethode dienen.
Feuchteregelung, Kühlgeräte, Frischeperformance, Kaltlagerfach, Frischmasseverlust, Qualitätsanalyse, Gemüse
Performance analysis of humidity-controlled vegetable drawers in refrigerators
Vegetable drawers with humidity-control options gain in importance in refrigerators. Yet to date no standardized analysis methods are available for performance analysis. Based on a comparative storage analysis with vegetables, the impact of different humidity-controlled storage systems on quality retention is analyzed. Fresh weight loss can be applied as the main parameter for performance evaluation, with color change analysis as a supporting test method in subsequent storage.
Humidity controlled storage, refrigerator, freshness performance, chill compartment, fresh weight loss, quality analysis, vegetable
10.23782/HUW_14_2019