Titel:

Ein Konzept zum Food Waste-Benchmarking aus der Facility Management Perspektive – Eine Fallstudie über öffentliche Akutspitäler in der Schweiz

Autor/in:

Oliver Weisshaupt

Kurzfassung:

Food Waste in Gesundheitseinrichtungen ist ein Kostenfaktor, ein Symptom für Prozessversagen und das Resultat einer ineffizienten Nutzung wertvoller Ressour­cen. Dieser Beitrag untersucht, wie Food Waste in Schweizer Spitälern gebench­markt werden kann. Ein Modell zur prozessbasierten Kategorisierung von Food Waste in Spitälern liegt vor. Für jede Art von Food Waste wird eine benchmarking­fähige Messmethode mit Key Performance Indicators (KPI) und Formeln erarbeitet. Darüber hinaus wird eine neue Messmethode für Food Waste in Personal- und Be­sucherrestaurants in Spitälern getestet und validiert.

Schlagworte:

Lebensmittelabfall, Benchmarking, Gemeinschaftsverpflegung, Facility Management, Spital

Title:

Towards a Framework to Benchmark Food Waste from a Facility Manage­ment Perspective – A Case Study on Public Acute Care Hospitals in Swit­zerland

Abstract:

Food waste in healthcare institutions is a cost factor, a symptom of process failure and the outcome of an inefficient use of valuable resources. This paper sets out to explore how food waste can be benchmarked in Swiss hospitals. A food waste-focused process model of catering in hospitals has been developed. For each type of food waste, a benchmarkable measuring approach including Key Performance Indicators (KPI) and formulas is suggested. In addition, a new measuring approach for food waste in staff and visitor restaurants in hospitals is tested and validated.

Keywords:

Food Waste, Benchmarking, Catering, Facility Management, Hospital

DOI:

10.23782/HUW_11_2019